Tuesday, December 5, 2017

E-san Music Festival #6 ฮิปปี้ที่ราบสูง


สถานที่จัดงาน / Location: เขื่อนอุบลรัตน์ จ. ขอนแก่น ประเทศไทย 40250
Ubonrat Dam, Khonkaen, Thailand 40250
ราคาบัตรอีสานมิวสิคเฟสติวัล / Ticket Fees: 350 THB 
ค่าเดินทางนครชัยแอร์ที่นั่งแบบ First Class ไป-กลับ กรุงเทพฯ-ขอนแก่น / Transportation cost from Bangkok to Khonkaen Return ticket First Class by Nakhon chai air974 THB or 487 THB per ride
Departure at Nakhon Chai Air Bus Station Bangkok สถานีเดินรถนครชัยแอร์ (ถนนกำแพงเพชร2) 
ที่อยู่ 27 ซอย วิภาวดีรังสิต 19 วิภาวดีรังสิต จตุจักร กรุงเทพฯ 10900


ทริปนี้ไปแบบวันเดียวกลับ เราไปกันแบบชิลๆขำๆไม่ได้แพลนอะไรมากแค่จองตั๋วรถบัสไปกลับรอบสุดท้ายของวันและตั๋วเข้างาน วงดนตรีที่มาเล่นในงานนี้เราก็ไม่ได้รู้จักวงไหนเป็นพิเศษ เน้นมาซึมซับบรรยากาศฮิปปี้แบบไทยแท้ 1 วันเต็ม บีและเพื่อนร่วมเดินทาง 4 คนนั่งรถบัสแบบ First Class ของนครชัยแอร์ รอบเที่ยงคืน 15 นาที มาถึงขอนแก่นตั้งแต่ 6 โมงเช้า พูดง่ายๆคือนอนกันมาบนรถถึงก็เตรียมตัวเที่ยวเลยค่ะ อาจฟังดูทรหดแต่ว่ามันไม่ได้แย่ขนาดนั้น เพราะรถบัสแบบ First Class ของนครชัยแอร์ เค้าใหญ่ถึงจะมีชั้นเดียวแต่ที่นั่งกว้าขวางคล้ายๆกับเครื่องบินปรับเอนเบาะได้ถือว่านั่งสบายมาก มีผ้าห่มให้จะได้รับสบายและแจกขนม อาหาร เครื่องดื่มเพียบคืออิ่มท้องอย่างแท้ทรู! เรามาลงกันที่ บขส.3 ขอนแก่น ถ้าใครหาทางเข้าเมืองขอนแก่นแนะนำให้นั่งรถ 2 แถวที่มีบริการรับส่งตั้งแต่เช้าตรู่ 9 บาท ตลอดสาย จริงๆนั่งจากตรงนี้ตรงไปถึงเขื่อนอุบลรัตน์สถานที่จัดงาน E-San Music Festival ได้เลย แต่พวกเราคิดว่าเข้าไปแต่เช้าคงไม่ค่อยมีไรทำเลยตัดสินใจนั่ง 2 แถวเข้าเมืองขอนแก่นไปหาอะไรกินก่อน จะได้หาที่นั่งล้างหน้าล้างตา ชาร์จแบตมือถือ เตรียมตัวให้พร้อมก่อนเข้างาน ขอบอกว่าอากาศเย็นมากนึกว่าอยู่เมืองนอก ช่วงเช้าอุณหภูมิประมาณ 20 องศา แต่พวกเรามากันแบบไลท์มากไม่มีใครเตรียมผ้าหรือเสื้อคลุมมาเลย ก็เรามาแบบวันเดียวอะเนอะไม่มีใครอยากแบกของหนักพะรุงพะรังทั้งวันทั้งคืน โชคดีที่น้องวิมีเครือข่ายคนรู้จักที่อยู่ในงานแล้ว เค้าบอกว่าข้างในของแพงนิดนึง แต่อนุญาตให้นำอาหารเครื่องดื่มจากข้างนอกเข้ามาได้ พวกเราก็เลยเตรียมซื้อกัน โชคดีไม่ต้องเดินไกลมีร้านขายผ้าสารพัดชนิดของคุณหน่อย (ณภัค สิริภาวิน) อยู่ข้างๆร้านอาหารเช้า ว่าจะแวะซื้ออะไรเล็กๆน้อยๆแป๊ปเดียว ยิ่งหายิ่งเจอของดี คุณหน่อยเจ้าของร้านใจดีเฟรนลี่มาก เห็นพวกเราซื้อเยอะก็ลดราคาให้เต็มที่ถือว่าคุ้มค่าจริงๆ ได้ของฝากติดไม้ติดมือกลับไปกันทุกคน บีได้ผ้าคลุมทอมือสีขาวแดง (100 บาท) กระเป๋าปักลายสไตล์ชาวเขา (200 บาท)  แล้วก็ผ้าซิ่น (300 บาท)

เราก็ไปหารถ 2 แถวขึ้นแถวบขส. ที่อยู่ไม่ไกลจากเซ็นทรัลขอนแก่น ตรงนั้นก็จะมีบริการนั่งตรงไปถึงหน้างานเลย จ่ายไป 100 บาทต่อคน มีผู้ร่วมเดินทางจากหลายที่ ทั้งชาวอเมริกันที่มาเป็นครูตามต่างจังหวัด เรามาจากกรุงเทพฯ และน้องบั๊คมาจากจ.เลย ทำงานการไฟฟ้า คอยวิ่งซ่อมไฟเวลาไฟดับ ทำเพจโปรโมทการท่องเที่ยวของบ้านเกิดและมีเพื่อนมาอาสาทำห้องน้ำและขายเสื้อผ้าอยู่ในงานอีสานเขียว ความสนุกของการเดินทางคือเรามักพบคนแปลกหน้าอยู่เสมอ ได้พูดคุยแรกเปลี่ยนทัศนะคติ เรียนรู้บางสิ่งบางอย่างไม่มากก็น้อยจากกันและกันมันเป็นพลังงานที่ดีมากๆ ถึงหน้างานประมาณเที่ยงกว่าๆ อากาศที่ว่าเย็นมันหายไปเฉยเลย งานอยู่ในพื้นที่โล่งแจ้งมันก็ยิ่งร้อน คนต่อคิวเข้างานกันตามลำดับแต่คนยังไม่เยอะมาก ก้าวลงจากรถก็มีคนไม่รู้จักเดินเข้ามาทักทายถามไถ่กันว่ามาจากไหน บ้างก็มาช่วยถือของ มันเป็นบรรยากาศแบบเฟรนลี่บ้านๆ ที่ทุกคนเป็นมิตรกนหมด ดีว่าน้องวิมีคนรู้จักเยอะเลยพาพวกเราไปวางสำภาระพักผ่อนกันในเต้นท์ไม่งั้นอาจเป็นลมเพราะแดดแรงเว่อร์! ตอนแรกว่าจะเดินดูรอบๆตั้งแต่เข้างานแต่แดดนี่ไม่ไหวจริงๆร้อนจนแสบผิดไม่ได้เตรียมครีมกันแดดมาอีก ก็เลยต้องนั่งพักชิลๆหลบแดดในเต้นท์ไปก่อน จริงๆแล้ว มาเข้างานสัก 4 - 5 โมงกำลังดีค่ะ แดดจะไม่แรงเท่าช่วงกลางวัน อากาศจะเริ่มเย็นสบายจริงๆประมาณ 6 โมงเย็น ขอพูดถึงเรื่องดนตรีกันบ้างมันก็จะมีความงงๆหน่อย บีไปงานดนตรีมาเยอะแต่มีแค่งานนี้เนี่ยแหละไม่มีบอกเวลาที่ชัดเจนว่าศิลปินแต่ละวงขึ้นเล่นกี่โมง รวมๆเลยเป็นอารมณ์คนมาชิลเอาบรรยากาศมากกว่ามานั่งรอดูศิลปินเพราะเอาจริงๆ พอเดินไปถามใครก็แถบไม่มีใครรู้จักศิลปินที่มาเล่นในงานกันเลย ทุกคนบอกว่าเน้นมาเอนจอยบรรยากาศดีๆกับเพื่อนๆแล้วให้ดนตรีเป็นส่วนประกอบ เวทีมี 2 เวที เวทีใหญ่ กับเวทีเล็กที่มีชื่อว่าสเปิร์ม แนวเพลงที่เล่นก็จะมีความท้องถิ่นบ้านๆ แต่ก็มีหลายวงเล่น Cover ศิลปินต่างชาติอย่างพวก Jimmi Hendrix, The XX, JET, Limp Bizkit จริงๆส่วนตัวอยากมาฟังเพลงที่มีซาวของเครื่องดนตรีพื้นบ้านอีสานแท้อย่างแคน พิณ อารมณ์วง The Paradise Bangkok Molam แต่อาจจะดิบกว่ามันน่าจะได้ฟีลวิถีฮิปปี้ไทยพื้นบ้านแท้ๆ เสียได้แต่ที่ไม่ได้มีให้ฟังเท่าไหร่ ส่วนใหญ่ที่เห็นเล่นกันก็จะเป็นสไตล์เพลงไทยสากล

4โมงกว่าๆเราก็พากันเดินสำรวจรอบๆงาน มีร้านขายเสื้อผ้าเครื่องประดับ ไปจนถึของกระจุกกระจิกภาพถ่ายเหลือสติ๊เกอร์ของศิลปินที่เป็นสัญลักษณ์สากลของการยืนหยัดเพื่อสิทธิเสรีภาพอย่าง ฺBob Marley และ The Beatles มีรถเก่า เต็นท์สไตล์อินเดียนแดงที่จัดให้เป็นร้านขายของหรือที่นอนอารมณ์ Woodstock แบบไทยๆ งานนี้ดีตรงที่สามารถจับจองพื่นที่เอาเต็นท์เข้ามากางนอนฟรีได้เลย ให้อิสระเสรีกับผู้ที่มาร่วมงานเต็มที่ ตกกลางคืนคนก็เยอะขึ้นเรื่อยๆเรียกว่าแน่นเลยมีคนเข้ามาตลอด หลังจากที่พวกเราทำการเดินเล่นช้อปปิ้ง กินอาหารจนอิ่มท้องแล้ว ก็เดินกลับเต็นท์ ประจวบเหมาะตรงเต็นท์ที่เป็นฐานทัพเราเริ่มเซ็ทพื้นที่มีดีเจมาเปิดแผ่น ก่อกองไฟ พวกเราก็พากันรวมวงเต้นคลอไปกับเสียงดนตรี แบบมันส์สุดๆหยุด จนพี่ๆน้องๆรอบข้างเดินมาถาม นี่เมารึเปล่าไปเอาเอนเนอร์จีมาจากไหน ไม่เห็นกินเหล้าเลย เออเราก็ยังงงตัวเองเหมือนกันเลยตอบไปว่าเมาดิบเมาดนตรีแบบคลีนๆก็มันส์ได้ ตลกดีเขาคงเห็นเราเต้นไม่หยุด ตอนนั้นฟีลมันได้เพลงมาอากาศดี รู้สึกตัวอีกทีคือปวดไปทั้งตัวสงสัยเต้นหนักไปหน่อย หยับเลยมันส์สุด ข้อควรรู้คือ บริการรถโดยสารฟรีจากหน้างานเข้าเมืองหมดเวลา 3 ทุ่ม พวกเราอยากเอนจอยอยู่ในงานให้เต็มที่ก็เลยต้องหาเบอร์แท็กซี่กันหารถยากมากๆ ดีที่คุณหน่อยเจ้าของร้านขายผ้าช่วยไลน์เบอร์แท็กซี่ท้องถิ่นมาให้ ซึ่งคิดค่าโดยสารคิดตามมิเตอร์ ประมาณเกือบ 5 ทุ่ม แท็กซี่ที่พวกเราโทรเรียกก็มาถึง ต้องใช้เวลาเดินทาง 1 ชั่วโมง จากงานไปถึงบขส.3 เพราะฉะนั้นต้องเผื่อเวลานิดนึงเพราะหน้างานดึกๆรถแน่นมากกว่าจะเคลื่อนตัวออกไปได้ใช้เวลาอยู่พอควร

 สรุปว่าเป็นอีกหนึ่งความประทับใจดีๆที่ได้สัมผัสถึงความน่ารักมีน้ำใจของคนแปลกหน้า ได้พาเอ็มที่ไม่ค่อยได้มาเที่ยวงานอะไรแบบนี้มาลองเปิดประสบการณ์สนุกๆแบบบ้านๆติดดินๆ พบปะผู้คนมากมายที่มารวมตัวกันเพราะรักในเสียงดนตรี เสรีภาพ ความสัมพันธ์ที่ดีระหว่างเพื่อนมนุษย์และความสงบสุข


บีใส่เดรส Kaftan ปักลายเป็นลุคฮิปปี้ชนเผ่าที่ดูมีความสนุกสนานเหมาะกับงาน Music Festival เลยเลือกแต่งเติมสีสันโดยการใส่เครื่องประดับพวกต่างหู แหวน กำไลข้อมือ กระเป๋า ที่มีสีและลวดลายแมทช์กับลายปักบนชุดเดรส
Outfit Details
Keep Kram Home Embroidered Kaftan Dress / Khun Noi (Khon Khaen) Floral Embroidery Bag /  Zara Boots

197 comments:

 1. Cool pics! I'm sure you had a lot of fun!!
  xx

  Eli

  www.curly-style.com

  ReplyDelete
 2. looks like such a cool event.
  http://1finedai.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. I love these pics so much!
  xoxo
  https://www.donkeycool.es/

  ReplyDelete
 4. Amazing! What a great Event! The Pics are adorable. :)

  lovely Greetings <3

  ReplyDelete
 5. OMG!! Really beautiful photos dear :) I would like to be there ;)
  Blog x Facebook x Giveaway on my instagram x Bloglovin

  ReplyDelete
 6. Świetny blog <3 i super post :D obserwuję i zostaję tu na dłużej :) zapraszam do mnie :) jeśli spodoba ci sie mój blog to zaobserwuj http://mysterious-natalia.blogspot.com/

  ReplyDelete
 7. I like your blog

  Only the most beautiful dresses glamchase floaty mother of the bride dresses reviews are thought for a perfect beauty like you!Let us buy sexy dresses for great day.

  http://www.glamchase.co.uk

  ReplyDelete
 8. These photos are so gorgeous and the fashion is so creative!
  www.bstylevoyage.blogspot.com

  ReplyDelete
 9. Good day: you need an urgent loan to solve your financial needs, we
  offer a range from $ 5,000.00 to $ 10,000,000.00 loan Max, we are
  reliable, efficient, fast and dynamic, with a 100% guaranteed and we
  also gives credit to (. euros, pounds and dollars) the interest rate
  applicable to all payday loans (3%), if you are interested get back to
  us through ( helpfiance@gmail.com ) with the information below: full
  name: Country: Amount of the loan Address: Duration: Age: Gender:
  Occupation: phone number: Thanks. I await your urgent response
  Whats app +919971767157

  ReplyDelete

 10. Hello, Do you need a loan from The most trusted and reliable company
  in the world? if yes then contact us now for we offer loan to all
  categories of seekers be it companies or for staff usage. We offer
  loan at 3% interest rate, Contact us via mrwilliam751@gmail.com Whats app +919650892379

  ReplyDelete
 11. So cool!!! I love the pics so much!
  xoxo
  https://www.donkeycool.es/

  ReplyDelete
 12. what an amazing post dear :)
  Kisses :)

  http://itsmetijana.blogspot.rs/

  ReplyDelete
 13. Oh very great festival darling!
  xx

  ReplyDelete
 14. Wow. I love your pics. All the pics are superb. Which camera you will use??

  Xo
  Shubham | ส่วนลด Lazada

  ReplyDelete
 15. SO Beautiful post, from beginning to end of post Get Tech support online anytime, anywhere, 24/7 help on computer issues for Microsoft Windows, Apple, Mac, Anti-virus, Malware removal.Contact Us Now – 1-888-274-5606

  ReplyDelete


 16. Nice article thank you for sharing valuable information.
  สมัคร Sbobet

  Lsm99

  ReplyDelete
 17. การดูดซับเสียงหรือการควบคุมเสียงสะท้อน (Sound Absorption) การออกแบบห้องที่ต้องการลดเสียงสะท้อน เช่น ห้องประชุม, โรงละคร, โรงภาพยนตร์, ห้องบรรยาย, ห้องดูหนัง – ฟังเพลง, ห้องคาราโอเกะ

  หากมีเสียงสะท้อน หรือเสียงก้องเกิดขี้น จะทำให้ประสิทธิภาพของเสียงที่หูของผู้ฟังได้ยินอาจลดประสิทธิภาพลงไป ดังนั้นต้องออกแบบให้มีวัสดุที่สามารถดูดซับเสียงได้ดี เพื่อป้องกันเสียงที่มากระทบฝ้าเพดาน พื้น ผนัง โดยสามารถดูได้จากค่า NRC ซึ่งเป็นค่าที่ระบุความสามารถการดูดซับเสียงของวัสดุต่าง
  วัสดุทุกชนิดสามารถดูดซับเสียงได้ในระดับที่แตกต่างกันไป เมื่อคลื่นเสียงวิ่งกระทบวัสดุ จะมีบางส่วนของพลังงานเสียงถูกดูดซับและที่เหลือจะสะท้อนออกไป และเสียงที่สะท้อนออกไปนั้นจะมีพลังงานน้อยกว่าแหล่งกำเนิดเสียงเสมอ และพลังงานเสียงที่ถูกดูดซับเข้าไปจะถูกแปรเปลี่ยนไปเป็นพลังงานรูปอื่น โดยทั่วไปจะเป็นความร้อน และจำนวนพลังงานที่ถูกดูดซับเข้าไปจะถูกแสดงในรูปของสัมประสิทธิ์การดูดซับเสียง (Sound Absorption Coefficient) คือค่าที่แสดงความสามารถในการดูดซับเสียงของวัสดุ ถ้าหากใช้วัสดุที่ดูดซับเสียงไม่ดีจะทำให้เกิดเสียงก้องภายในห้องนั้น ๆ ได้ สามารถพิจารณาค่าต่าง ๆ ได้เป็น 2 ลักษณะ คือ

  ฉนวนกันเสียง

  ReplyDelete
 18. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 19. Good blog post....

  Book online bus ticket from Redbus

  ReplyDelete
 20. Amazing information, Thanks for share this informative blog with us. Visit following page for web design services.
  Hong Kong Honeymoon Packages

  ReplyDelete
 21. Very informative blog post….thanks for sharing it..
  Book online bus ticket from redbus.my

  ReplyDelete
 22. Nice blog, thank you so much for sharing this informative blog with us.
  PPC Company in Delhi

  ReplyDelete
 23. Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work.

  ReplyDelete
 24. Trialix Male Enhancement CBD additionally works as an analgesic—a pain reducer —in the physique. Worse, about 1 in 5 CBD merchandise contained the intoxicating pot chemical THC, Bonn-Miller and his colleagues found. Frankel, sixty six, who's brief and energetic with spectacular dark eyebrows, has paid a price for reducing this path, but he's paving the way for rigorous, skilled medical therapy utilizing hashish. Their newest product is a ninety nine% pure CBD oil crystalline isolate. Summary Using CBD has been proven to reduce anxiousness and melancholy in each human and animal research. Knowing the advantages supplied by CBD oil is just not enough, figuring out the right source to get the very best CBD primarily based products is important as nicely. As SSRI's also enhance serotonin production, SSRI customers ought to certainly not begin taking CBD oil at the same time as their SSRI. For years, marijuana has been used as a remedy for ache however just lately, scientific research has proved that there are specific components of the marijuana that carry out this pain relieving results. Hemp oil is mostly confused with basic CBD as this particular oil is derived from cannabis crops. Pet owners world wide are turning to Pet CBD Oil to assist ease their canine's anxiety and rambunctiousness.
  https://www.smore.com/czbha-trialix-male-enhancement-canada

  ReplyDelete
 25. This blog was really best and helpful for me. Visit for website designing and development.
  Top 5 Website Designing Company in Delhi

  ReplyDelete
 26. Thank you so much for sharing this blog. Visit spingurus for best sound engineering and audio engineering course.
  Music Production Courses

  ReplyDelete
 27. Nice Blog, If need Shipping Services by Freight Forwarders and Logistics Company Visit Yhcargoindia.
  Shipping Company in India

  ReplyDelete
 28. Amazing Blog, Get the best Mutual fund investment advice for you.
  Mutual Fund Distributor

  ReplyDelete
 29. Nice and interesting post,I appreciate your hard work,keep uploading more, Thank you for sharing valuable information.

  ReplyDelete
 30. Beautiful things put in this blog. Visit Ogen Infosystem to get Website Designing and Development Services.
  Website Designing Company in Delhi

  ReplyDelete
 31. Visit Y & H Cargo India for Shipping and Freight Forwarding Services at.
  Freight Forwarders in India

  ReplyDelete
 32. Really Nice blog, thank you so much for sharing with us. Visit Mutual Fund Wala for Mutual Fund Advisor and Investment Schemes.
  Mutual Funds India

  ReplyDelete
 33. I feel happy about and learning more about this topic. keep sharing your information regularly for my future reference. This content creates new hope and inspiration within me. Thanks for sharing an article like this. the information which you have provided is better than another blog.
  IELTS Coaching in Dwarka
  Best IELTS Coaching in Dwarka

  ReplyDelete
 34. cerisea medica So what! I don't mean to be harsh, but if you've losing some fat recently and have already started to pat yourself of the rear again, watch out. Because more often than not, those who shed excess bodyweight it coming back and then some...and that is a disturbing truth about weight-loss. ?
  https://newsletterforhealth.com/cerisea-medica/

  ReplyDelete
 35. Awesome blog, Kala Kutir provide warehouse line painting and warehouse floor marking paint.
  Warehouse Line Painting

  ReplyDelete
 36. Beta keto
  when you have lots of a opportunity to do it. This is a bad habit to get into because you might be grabbing the leftovers from the kid's plate because it's simpler than sitting down to meals. This can lead to undesirable carbs and this will not help you have rapid weight-loss you want. Keeping a meals log that is you have to grab meals and eat it
  https://newsletterforhealth.com/beta-keto/

  ReplyDelete
 37. Keto fast direct manipulation of the locks with your hands. The water is good for the locks and locking procedure, so this is not a problem. It is also imperative as indicated before that you use a locks hair shampoo that does not contain a refresher and leaves as little remains as possible. A little research on your account pressure of the water and a defieicency of
  https://newsletterforhealth/keto-fast/

  ReplyDelete
 38. สมัคร Gmail เป็นบริการฟรีอีเมลสถานที่ทำงานบนระบบ Search Engine ซึ่งมีหน้าตาไม่ต่างอะไรจากลักษณะของ Google เท่าใด เป็นไม่มีลูกเล่น มองเรียบง่ายแม้กระนั้นย้ำที่ความรวดเร็วสำหรับการเข้าถึงเป็นหลัก Gmail มีระบบระเบียบการจัดเก็บที่ดี มีระบบระเบียบค้นหาตามหัวเรื่องจดหมาย ส่งเมล POP 3 ได้ มีระบบระเบียบการปกป้องเชื้อไวรัสที่ดีเลิศ มีระบบระเบียบคุ้มครองปกป้องspam ไว ใช้ง่าย ส่งไฟล์ประกอบง่าย

  สมัคร gmail
  ภาวะแทรกซ้อน
  ความดันโลหิตสูง
  สมัครใช้งาน Gmail
  สมัคร gmail
  งานราชการ

  ReplyDelete

 39. บริการโชเฟอร์ของ ecocar มุ่งหมายที่จะบรรลุมาตรฐานสูงสุดเท่าที่จะเป็นได้ในการให้บริการผู้โดยสารทุกคน ไม่ว่าคุณจะเพิ่งก้าวออกจากสนามบิน LAX ในแคลิฟอร์เนียเพื่อติดต่อธุรกิจ หรือต้องการรถไปส่งที่สนามบินสุวรรณภูมิหลังจากการท่องเที่ยวพักผ่อนในประเทศไทย Blacklane จะนำคุณไปยังจุดหมายอย่างผ่อนคลายและพร้อมสำหรับการเดินทางด้วยบริการแท็กซี่รับส่งสนามบิน หรือหากคุณกำลังเดินทางจากสนามบินไปยังโรงแรมพร้อมกับครอบครัวหรือเพื่อน บิสซิเนสแวนของ Blacklane ก็พร้อมให้บริการผู้โดยสารสูงสุดถึงห้าคนพร้อมพื้นที่กว้างขวางสำหรับสัมภาระ หรือจะจ่ายเพิ่มอีกสักนิดสำหรับบริการเฟิร์สคลาสซึ่งเป็นสุดยอดของความสบายและสไตล์ เหมาะอย่างยิ่งสำหรับการเรียกใช้งานในโอกาสพิเศษ

  รถเช่า
  รถเช่าขับเอง
  รถเช่ากรุงเทพ
  รถเช่าเชียงใหม่ราคาถูก
  เช่ารถหาดใหญ่
  รถเช่าอุบลราชธานี
  เช่ารถหรู

  ReplyDelete
 40. reviva brain
  discrepancy in one's entire human body. The treatments that are available supress caffeine discrepancy and allow growth and growth of hir to resume. Treating thinning locks is the same as working with any ailment; as soon as the right therapy solutions are offered the sooner results can start. 2. Grant
  https://newsletterforhealth.com/reviva-brain/

  ReplyDelete
 41. rapid slim basically decrease bodyweight with the fat burning strategy with The acai berry berry fruits Berries Slim. The acai berry berry fruits berries are a fruits that naturally enhance your amount of procedure burns the stout of your physique system. It is the savior of the market that provides those who the weight loss
  https://newsletterforhealth.com/rapid-slim/

  ReplyDelete
 42. maxx power libido ) Weight decrease tea or Natural tea is a traditional Chinese eat. Elaborate tea ceremonies are an intrinsic portion of Chinese culture. Perhaps the key of excellent health and fitness and health and the longevity of the age of The chinese is the confirmed realization they savor this healthy and balanced and
  https://newsletterforhealth.com/maxx-power-libido/

  ReplyDelete
 43. keto blast
  , to overlook the roles of muscle conditioning, toning and even plyometric-type activities to overall strength and health and fitness and health. Varying up your routine to avoid injury and strengthen your physique system overall is so significant as well! If you are now thinking about what kind of labor out
  https://topwellnessblog.com/keto-blast/

  ReplyDelete
 44. Given article is very helpful and very useful for my admin, and pardon me permission to share articles here hopefully helped :

  Cara Menyembuhkan Eksim Basah Secara Alami

  ReplyDelete
 45. Great blog, Get the responsive and dynamic site structuring administrations by ogen info system in Delhi, India.
  Website Development Company in Delhi

  ReplyDelete

 46. شركة عزل خزانات بالمدينة المنورة
  عند حدوث التسريب داخل الخزان يحدث تلوث للمياه و يتم نقل التلوث من الفطريات و البكتيريا التي تسبب العديد من الأمراض و قد تتسرب مياة الآبار و المياة الجوفية لداخل الخزانات الأرضية و فى هذة الحالة عمل الفنيين على تبطين جدران الخزان بمادة الايبوكس حتى نتمكن من الحفاظ على صحة أسرتك عزيزي العميل و اتصل بنا فى الحال لنقدم أفضل خدمات للعزل ب شركة عزل خزانات بالمدينة المنورة لأنها تعد رائدة حيث تعمل فى هذا المجال بخبرتها المتميزة التي تجعلها فى المقدمة دائما وً نمتلك أجود خامات و مواد للعزل من الخارج والداخل و أحدث التقنيات و المعدات للحفاظ على مياة الخزانات .

  ReplyDelete
 47. Angst verschwendet nur Zeit,( máy khuếch tán tinh dầu )sie ändert nichts,máy khuếch tán tinh dầu refeshener zusätzlich nimmt sie die( máy khuếch tán tinh dầu hà nội ) Freude und macht Sie immer( máy phun sương tinh dầu )beschäftigt, ohne etwas zu erreichen.

  ReplyDelete
 48. provexum
  top offenders are described here: • 1. Latex – While latex barriers are arguably the best protection against partner-transmitted diseases, a significant percentage of men (and women) are really sensitive to this material. Men who develop a degree of sensitivity, itching, swelling or redness following use of a
  https://newsletterforhealth.com/provexum/

  ReplyDelete
 49. This is a stunning online journal, thank you such a great amount for sharing such a bit of important data with us. Visit for best web design and SEO services at Ogen infosystem.
  Web Design Company

  ReplyDelete
 50. Nice blog, thanks for this wonderful and valuable blog. Get the best Mutual Fund Advisor and Investment schemes in best companies.
  Mutual Fund Advisor

  ReplyDelete
 51. agar aap pareshan hai rista aata hai tut jaata hai toh aap Rishta hone ki dua ko kijiye

  ReplyDelete
 52. ultra test xr Under normal wear the irradiated and HPHT color enhanced diamonds will have no problems of the color fading away. The only consideration will be when you need to have any type of service done on the piece of jewelry. If this type of color enhanced diamond is exposed to excessive amounts of heat it might affect the color. https://medhush.com/ultra-test-xr/

  ReplyDelete
 53. Provexum Real Supplement For Sale in UK your dream? You need time, money and dedication. It is worth making an effort and investing your money in male enhancement. Many men believe that they need to resolve a physical problem when they choose this or that enhancement method. However, this problem of having a small penis is not physical only. It is psychological as well. The feeling of insufficiency can influence every man. Many men do a lot of stupid things trying to improve their self-esteem. Sometimes this problem can ruin your life completely. Today it is possible to improve the quality of your life and sex by using enhancement methods and forget about this problem https://cialisneabd.com/provexum/

  ReplyDelete
 54. รถขนของทั่วไป วินปิคอัพ โทร/LINE 0896106900
  1.รถรับจ้างกรุงเทพ มืออาชีพด้านขนของ บริการดี ขยัน ซื่อสัตย์ ตรงต่อเวลา
  2.รถรับจ้างทั่วไป มีรถหลายประเภทให้เลือกใช้งานตามความเหมาะสมของสิ่งของลูกค้า
  3.รถรับจ้างทั่วประเทศ ทีมงานที่ชำนาญเส้นทางในเขตกรุงเทพ,ปริมณฑล และทั่วไทย
  4.รถรับจ้างขนของ ค่าบริการถูกกว่ารถรับจ้างทั่วไป
  5.รถส่งสินค้า ขนส่งสินค้าทั่วประเทศไทย สินค้าทั่วไปหรือสินค้าแช่เย็น

  รายละเอียดเพิ่มเติม
  https://www.winpickup.com/

  ReplyDelete
 55. Keto Blast a person as soon as advised me that vegan diets turns into greater popular inside the destiny, however I need to disagree respectively do to all of the research and research that show animal fat and animal proteins are the key to longevity and muscle increase. at the stop of the day absolutely everyone is going to live their life the manner they pick out too, whether that is thru a paleo weight loss plan, zone food plan, vegan food plan, or regular diets. https://thepilpedia.com/keto-blast-pro/

  ReplyDelete
 56. Amazing blog, Get the best Mutual Fund Advisor and Mutual Fund Agent to provide you the best Companies for Mutual Fund Investment.
  Mutual Fund Companies

  ReplyDelete
 57. Nice blog, Visit Djcareerindia or the best Top 5 DJ Schools and DJ Course in Ghaziabad and Top 5 DJ Schools and DJ Course in Kanpur.
  Top 5 DJ Schools and DJ Course in Kanpur (2019 Rankings)

  ReplyDelete
 58. Download and install Vidmate App which is the best HD video downloader software available for Android. Get free latest HD movies, songs, and your favorite TV shows.

  ReplyDelete
 59. Thanks for all your effort that you have put in this, It's very interesting Blog...
  I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
  I hope you will continue to have such articles to share with everyone!

  เอสบีโอเบท
  เว็บ แทง บอล ฟรี
  ทาง เข้า sbo มือ ถือ ล่าสุด
  sbobet

  ReplyDelete
 60. SEO ar Thanks for the good article
  Play บาคาร่า think of gclub

  ReplyDelete
 61. The same number of sufferers experience ceaseless agony, they regularly go after joint pain cream to alleviate and mitigate their side effects.

  arctic blast drops reviews

  ReplyDelete
 62. Thank you for giving us happiness. gclub Recommended to play together.บาคาร่า

  ReplyDelete
 63. Ladies encountering male pattern baldness lose ground quick in this day and age.

  rejuvalex side effects

  ReplyDelete
 64. I enjoyed over read your blog post.
  Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog.
  I am always searching like this type blog post. I hope I will see again…
  casino online
  scr888
  casino
  คาสิโน

  ReplyDelete
 65. How to make money easily gclubThe game is like clear, must try บาคาร่า

  ReplyDelete
 66. There are roulette games, tigers, dragons and other casino games. Many more for you to choose to play as you like. gclub
  บาคาร่า

  ReplyDelete
 67. This is really an outstanding article right here, thanks for sharing it and I actually delighted in with the info written in this article,sagame66

  ReplyDelete
 68. Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!

  Here are my websites:
  gclub
  gclub online
  royal gclub
  royal1688

  ReplyDelete
 69. Gclub Request permission to post. Thank you.

  ReplyDelete
 70. Usually I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man,Keep it up.
  best canada education consultants in delhi
  ielts coaching in gurgaon

  ReplyDelete
 71. Keep it up for more updates about this related blog. Visit our page for best Corporate Gift Supplier in Gurgao and Diwali Gifts.
  Diwali Gifts

  ReplyDelete
 72. I really like and appreciate your post.Thanks Again. Keep writing.

  ReplyDelete
 73. situs hondaqq dan pasarqq hampir wedeqq mirip dengan lipoqq situs yang asikqq jalankan meteorqq dan juga anda bisa pelangiqq melihat berbagai permainan qq fifaqq

  ReplyDelete
 74. We love your fashion style and your posts full of colours, we want to invite you to know our Wayuu mochila bags maybe you would like them. :)

  ReplyDelete
 75. Thanks for your sharing, it helps me a lot and I think I'll watch your post more.
  ………………………...

  โกลเด้นสล็อต
  ทางเข้า goldenslot

  ReplyDelete
 76. Thanks for your sharing, it helps me a lot and I think I'll watch your post more.
  …………………….
  slotxo
  สล็อตxo
  ทางเข้า slotxo

  ReplyDelete
 77. Nice blog, visit Gribety Detective India for the best Detective Investigator for personal and professional.
  Detective Agency in Jaipur

  ReplyDelete
 78. Gclub
  Request permission to post. Thank you.

  ReplyDelete
 79. Request permission to post. Thank you.

  ReplyDelete
 80. Thanks for your sharing, it helps me a lot and I think I'll watch your post more.
  …………………….
  slot1688
  สล็อต1688

  ReplyDelete
 81. Excellent work, thanks for sharing such an amazing blog. Get an awesome School Bus Painting and Floor Marking Paint in Delhi at Kalakutir Pvt Ltd.
  School Bus Painting

  ReplyDelete
 82. Nice blog, thank you so much for sharing this. Trippytag provides the best Adventure Activities for Magical Manali Adventure Tour Package.
  Best Adventure Activities in Uttarakhand

  ReplyDelete
 83. https://firstgradeandfabulous.blogspot.com/2018/10/mom-life-teacher-life.html?showComment=1574335803269#c2524554300574432388

  ReplyDelete
 84. Really i found this article more informative, thanks for sharing this article! Also Check here

  Download and install Vidmate App which is the best HD video downloader software available for Android. Get free latest HD movies, songs, and your favorite TV shows

  Vidmate App Download

  Vidmate apk for Android devices

  Vidmate App

  download Vidmate for Windows PC

  download Vidmate for Windows PC Free

  Vidmate Download for Windows 10

  Download Vidmate for iOS

  Download Vidmate for Blackberry

  Vidmate For IOS and Blackberry OS

  ReplyDelete
 85. Nice blog, thank you so much for sharing this. Get the best Pilfer Proof Caps Making Machinery and Cap Elevator Manufacturers in Delhi.
  Cap Elevator Manufacturers in Delhi

  ReplyDelete
 86. CASA98 บริการ แทงบอลออนไลน์ แทงบอลเดี่ยว บอลเต็ง บอลสเต็ป
  casa98
  แทงบอลออนไลน์
  สมัคร casa98

  ReplyDelete
 87. CASA98 บริการ แทงบอลออนไลน์ แทงบอลเดี่ยว บอลเต็ง บอลสเต็ป
  casa98
  แทงบอลออนไลน์
  สมัคร casa98

  ReplyDelete
 88. Thank you so much for sharing this blog with us. It provides a collection of useful information. Let us know if you face any issue with your Kaspersky Customer Service Number. Our team is available 24X7 for your assistance.

  ReplyDelete
 89. Thanks for sharing your inspiring blog the information was very useful. We are one of the leading Website designing company in Noida. We provide the best services like, Website designing, SEO, SMO, Mobile Apps, ORM, PPC services in Noida.

  ReplyDelete
 90. Really Amazing Blog. In Case You Wish You Read Some Similar Blogs Or Find A Great Choice Of Everything Online, Use The Coupons Codes And Discounts Codes From Our Site.
  offerncodes

  ReplyDelete
 91. CASA98 บริการ แทงบอลออนไลน์ แทงบอลเดี่ยว บอลเต็ง บอลสเต็ป
  casa98
  แทงบอลออนไลน์
  สมัคร casa98

  ReplyDelete
 92. Your work is appreciable and you have amazing Blogging skills. I really recommended the readers to follow and share your idea in circles. We are also writing blogs on coupon codes and discount codes for online shopping at LetCoupon. I hope readers found it’s good.

  ReplyDelete
 93. Keep it up for more updates on this page. Visit Amfez for Online Jagannath Baladeva Subhadra and Janmashtami Laddu Gopal Dress at an affordable price in India. Visit following page for more details-
  Designer Laddu Gopal Poshak

  ReplyDelete
 94. Get the best quality Vinyl Signage Printing Services in Delhi, at Kalakutir Pvt Ltd.
  Vinyl Signage Printing Services

  ReplyDelete
 95. Nice blog. Get the best Best Immigration Consultants in Delhi for visas in Canada, Australia, Hong Kong, and New Zealand by well experienced immigration consultants.
  Best Immigration Consultants in Delhi

  ReplyDelete
 96. Get the best fertility treatment by the experienced IVF in Aligarh and Test Tube Baby Centre in Aligarh. Visit the website for more information-
  Test Tube Baby Centre in Aligarh

  ReplyDelete
 97. Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post. It ‘s really very nice and Useful post. Dial toll free number +1 855-484-3404 Our Mcafee customer support number experts always 24x7 available to give you online technical help and support.

  ReplyDelete
 98. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 99. Nice blog. Get the fast investigation services by Gribety Detective India in Jaipur, Rajasthan. We are the Top Detective Agency in Jaipur with experienced detective agents.
  Detective Agency in Jaipur

  ReplyDelete
 100. Get amazing tourism and treks at Protrek Adventure for Everest Base Camp Trek, Annapurna Base Camp Trek and Chadar Trek.
  Everest Base Camp Trek

  ReplyDelete
 101. Thanks a lot for sharing it, that’s truly has added a lot to our knowledge about this topic. Have a more successful day. When it comes to installing QuickBooks, you will come across two options, which are express install and custom install. The express install is for the people who are installing QuickBooks for the first time. Dialing QuickBooks desktop support phone number can be a great help. Our experts are available 24x7 at our toll-free number.

  ReplyDelete
 102. This article is interesting, if you want to know more visit

  our website

  e-biblio

  ReplyDelete
 103. Máy tính để bàn là một trong những thiết bị điện tử khá thông dụng được nhiều người sử dụng để học tập, làm việc và giải trí. Mặc dù chúng ta sử dụng máy rất cẩn thận nhưng có những thói quen tưởng chừng như vô hại lại ảnh hưởng đến tuổi thọ của máy tính để bàn cũ của bạn. Vậy, cụ thể những thói quen đó là gì? Nếu bạn cũng đang sử dụng máy tính để bàn cũ, hãy tham khảo thông tin ở bài viết dưới đây để có thông tin cho mình nhé:
  Xem thêm:Những thói quen xấu ảnh hưởng đến tuổi thọ của máy tính để bàn cũ

  ReplyDelete
 104. Kartik Web Technology one of the most leading IT Company in Gurgaon. We create highly professional website designs tailored as per your business requirement. Hire us for highly responsive, dynamic, secure & friendly web designs @ affordable prices. End to End Service. Get Free Proposal now. Get you Business Online

  website designing services in Gurgaon

  ReplyDelete
 105. Wow!!Great post. Thanks for sharing this informative article. Keep it up.
  I Need Trip - International Honeymoon Packages & Holiday Packages:-
  Bali Packages
  Singapore Packages
  Mauritius Packages
  Maldives Packages
  Dubai Packages

  ReplyDelete
 106. Your article is very interesting.
  Want to make your own website!!!
  Contact "Essencesoftwares" the best web design company in India.
  Web Development Company
  App Development Company

  ReplyDelete
 107. http://bstylevoyage.blogspot.com/

  ReplyDelete
 108. ยินดีต้อนรับสู่ g-win88.com เกมคาสิโนออนไลน์อันดับ 1 ที่ดีที่สุดในประเทศไทยและเอเชีย!

  ⮚ รับโบนัสฟรี 100% สำหรับสมาชิกใหม่
  ⮚ โปรโมชั่น แทงบอลออนไลน์ รับค่าคอม x3
  ⮚ โปรโมชั่น ลูกค่าบาคาร่า รับคืนยอดเสีย ฟรีๆ 10%

  ฝาก-ถอน โอนไว 24 ชั่วโมง⏰, ได้เงินชัว ไม่มีโกง 💯%, โปรโมชั่นดีดีไม่เหมือนที่อื่นแน่นอน

  ╔══════════════════╗
  ♛สมัครวันนี้เลย ADD LINE : https://lin.ee/1ZdZara
  ☎️Call Center บริการตลอด 24 ชม. 0929553889
  💋💋รับสิทธิ์ ฟรี!! จำนวนจำกัด💋💋
  ╚══════════════════╝

  ReplyDelete
 109. Android App Development Company Noida for iOS Apps. Android App Development Services in Noida.
  android app development company in noida

  ReplyDelete
 110. Nice blog. Mykanha provides the top quality Laddu Gopal Dress, Kanha Ji Dress and Laddu Gopal Flute at the best price in India. For more information visit our website.
  Laddu Gopal Singhasan
  Laddu Gopal Shringar
  Ladoo Gopal Ji
  Laddu Gopal Winter Dress
  Bal Gopal Jhula Laddu Gopal Ji Dresses
  Ladoo Gopal Clothes
  Thakur Ji Bansuri
  Dress For Bal Gopal

  ReplyDelete
 111. Thanks ka, materinya sangat bermanfaat sekali buat aku. Aku suka banget ^^ Beginilah Agen Togel Online Terpercaya yang harus kamu mainkan

  ReplyDelete
 112. Slotxo บริการ สล็อตออนไลน์ สล็อตxo แจกเครดิตฟรี พร้อม ทางเข้า slotxo เกมส์ใหม่กว่า 100 เกมส์ สมัคร slotxo ได้เลยตอนนี้ บริการ 24 ชั่วโมง.
  Slotxo
  สล็อตxo
  สล็อตxo บนมือถือ
  สมัคร slotxo
  สมัคร slotxo รับโบนัสฟรี

  ReplyDelete
 113. nice article great post comment information thanks for sharing.
  joker123 slots

  ReplyDelete

 114. If you want to buy laddu Gopla dress then visit at upasak.com for affordable price for handmade laddu Gopal Poshak.
  Laddu Gopal dress

  ReplyDelete